Hoe werkt het Omgangshuis?

Aanmelding

Als ouder dient u zich beiden aan te melden door een van onderstaande aanmeldformulieren in te vullen. Ook als u verplicht via de Rechtbank bent doorgestuurd naar ons:

Intakegesprek

Wij nemen contact met u op als beide ouders zich hebben aangemeld via het aanmeldformulier. Het intakegesprek vindt desgewenst plaats met elke ouder apart. In dit gesprek bespreken we welk doel u heeft en hoelang u verwacht gebruik te gaan maken van het Omgangshuis. Daarnaast ontvangt u informatie over het Omgangshuis en onze huisregels en afspraken.

Voorbereiding voor uw kind

Tijdens het intakegesprek bespreken we met u hoe u uw kind kunt voorbereiden op het eerste bezoek met de andere ouder.
Deze voorlichting gebeurt door de ouder waar het kind woont. Dit is erg belangrijk voor een kind. Wilt u hulp bij hoe u zo’n gesprek kunt aanpakken? Wij bieden u daar ondersteuning bij. Uw kind mag ook eerst het Omgangshuis komen bekijken. Zo krijgt het kind een beeld van de omgeving waar hij/zij de andere ouder gaat ontmoeten.

Een koppeling

Een koppeling bestaat uit 5 contactmomenten. Een contactmoment bestaat uit maximaal 2 uur omgang met het kind.

Contactmomenten:

Nijmegen (Berberisstraat 4)

Op vrijdag van:

 • 15.00 – 17.00 uur

Op zaterdag van:

 • 10.00 – 12.00 uur
 • 13.30 – 15.30 uur

Geldermalsen (Rijksstraatweg 64)

Op zaterdag van:

 • 10.00 – 12.00 uur
 • 13.30 – 15.30 uur

Fase 1

De eerste fase start met minimaal 1 koppeling. Hierbij horen tussentijdse evaluatiegesprekken door de ouders met de coördinator. Het liefst met beide ouders samen aan tafel. Na het laatste bezoek in het Omgangshuis hebben we altijd een eindgesprek.

We kunnen een rapportage maken wanneer de Rechtbank of Raad hier expliciet om heeft gevraagd. Een rapportage bevat:

 • de data dat het kind bezoekmomenten heeft gehad
 • informatie over of u beiden alle data aanwezig was
 • informatie over of u zich aan de huisregels heeft gehouden.

Een dergelijke rapportage stellen we op indien beide ouders hierom vragen en hier schriftelijk hun goedkeuring voor hebben gegeven.

Fase 2

Tijdens de tweede fase kunt u kiezen uit de volgende mogelijkheden:

 • een volgende koppeling in het Omgangshuis, óf
 • een doorverwijzing naar bemiddelingsgesprekken bij een hulpverleningsinstantie of mediator. Eventueel met aanvullend Begeleide Omgang op maat, zodat u kunt bouwen aan een zelfstandig uit te voeren omgangsregeling óf
 • u gaat als ouders zelfstandig de omgangsregeling uitvoeren

Het Omgangshuis biedt laagdrempelige, vrijblijvende gesprekken en voorlichting aan. Dit kan zowel individueel als in een groep.

Wie begeleiden dit?

Een team van getrainde vrijwilligers en een professionele dagleider begeleidt uw kind(eren). De begeleiders krijgen steeds training en bijscholingen.

Elke vrijdag en zaterdag werken we in groepen. In elke groep kunnen maximaal 4 vaders/moeders deelnemen met maximaal 8 kinderen. Een ouder kan dus met maximaal 2 van zijn/haar kinderen tegelijk omgang hebben per bezoekafspraak.

De omgang vindt plaats in een kindvriendelijke binnenruimte. Er is speelgoed en spellen voor alle leeftijden aanwezig. Daarnaast is er een buitenspeelmogelijkheid met diverse buitenspellen, zoals voetbal en badminton. De begeleiders blijven continue aanwezig: binnen, buiten en bij toiletbezoeken.

Wat kost het?

Beide ouders betalen € 7,50 per afspraak voor ieder contactmoment:

 • Als vergoeding voor het gebruik van de kindvriendelijke bezoek- en speelruimten
 • Voor de continue begeleiding
 • Voor de intake- en evaluatiegesprekken buiten de bezoekmomenten
 • U kunt onbeperkt koffie, thee en limonade pakken

U betaalt het hele bedrag van een koppeling aan het Omgangshuis. De kosten zijn 5 x € 7,50 = € 37,50.

U krijgt een aanbod om alleen of in groepsverband (waar de andere ouder niet bij aanwezig is) voorlichting te krijgen van professionals over onderwerpen over rondom echtscheiding en uw situatie. U bent niet verplicht om hier gebruik van te maken.